Ako sa zbaviť/odplašiť krta

Predtým ako vôbec začnete rozmýšľať o tom, ako sa zbaviť krtka v záhrade, mali by ste vedieť niečo aj o jeho spôsobe života jeho slabých stránkach, ale hlavne o jeho užitočnosti pre Vašu záhradu. Paradoxom je, že krt je akýmsi indikátorom kvalitnej humusovej a živej úrodnej pôdy. Aj keď to pri prvom pohľade na Vašu kopcovitú záhradu nemusí vyzerať tak optimisticky.

Všeobecný popis Krta Obyčajného Talpa europaea

Krt obyčajný (Talpa europaea) je podzemný hmyzožravý cicavec, ktorý sa dožíva 2-5 rokov. Správa sa teritoriálne (na cca 2000m2) a počas svojho života dokáže vytvoriť sieť chodieb s celkovou dĺžkou 1000- 1500m. Chodby sú budované v ktoré sú v dvoch úrovniach:

  • chodby plytšie pod povrchom slúžia na hľadanie potravy napr. rôznych škodcov, červov, pajeďov, hmyzu. Za potravou sa vydávajú 2-3 krát denne a za deň dokážu skonzumovať od 80% do 150% svojej telesnej hmotnosti (od 65 – 115g )
  • Chodby hlbšie pod zemou cca do 60cm im slúžia na oddych (kde majú brloh vystlaný lístím a trávou

Krt je neaktívny iba v zime. Samica v brlohu ročne odchová 3-6 mláďat, ktoré zostávajú v tom istom teritóriu ako matka, kde si budujú svoju vlastnú sieť chodieb. Chcete vedieť, ako sa zbaviť krtka? Spoľahnite sa na to, čo krtkovia nemajú radi! Prekáža im hluk, vibrácie, prievan a zápach a na povrch vychádzajú zväčša iba vtedy, ak sú ich chodby zatopené vodou.

Ako sa zbaviť krtka

Krtko má zakrpatené oči a veľmi slabý zrak. No sluch a čuch má mimoriadne dobrý! Preto skúste zaútočiť na tieto jeho zmysly.

Ako krtka unaviť a odpudiť

Čiže ak sa už rozhodnete odplašiť Vášho krta zo záhrady, mali by ste využiť práve tieto ich slabosti, a to že majú dobre vyvinutý sluch a čuch. Toto sú možnosti, ako odplašiť krtka:

 

| Prečítajte si: Ako sa zbaviť kuny

 

1. Elektronické ultrazvukové akustické odpudzovače

Dnes na trhu existujú rôzne elektronické ultrazvukové akustické odpudzovače. Tie vytvárajú nízkofrekvenčné vibrácie s rôznou silou a intenzitou, ktoré sa do zeme prenášajú pomocou kola. Pri týchto odpudzovačoch je však žiaduce, aby sa kolík umiestnil čo možno najhlbšie do pôdy, aby krta tieto zvuky obťažovali aj v hniezde. Takéto odpudzovače dokážu obslúžiť cca 30m2 plochy.

2. Odpudenie krtka pomocou zápachu

Potom existujú rôzne metódy, ktorými môžete útočiť na jeho citlivý čuch. Na trhu sú rôzne chemické prípravky ako sírne knôty, dymovnice, karbid vápenatý, ktorých cieľom je rozšíriť zápach v chodbičkách bez toho, aby boli pre krta toxické.

Niekomu pomohli odpudiť krta zo záhrady aj ľudské vlasy, psie výkaly, naftalín, výluh z cibule, cesnaku, čierne korenie a ďalšie zapáchajúce veci, ktoré sa vložia do krtej diery. Ale pri tomto spôsobe nie je istota, že sa Vám podarí nájsť tú správnu chodbu, a že sila a intenzita zápachu postačí na to, aby sa krt presťahoval.


„Viete, že krtko je veľmi užitočný a dokáže vás zbaviť škodcov v záhrade? Preto ho určite nezabíjajte!“


3. Rastlinné odpudzovače

Aj pestovanie niektorých rastlín s odpudivými účinkami ako korunky kráľovskej, cesnaku, cibule, narcisu, komonice, čiernej ríbezle či bazy by Vám mohlo pomôcť pri Vašom probléme s krtom.

4. Odpudzovanie pomocou vibrácií

Niekedy dokonca postačí, keď pri kosení trávnatej plochy vymeníte ručnú alebo elektrickú kosačku za motorovú, ktorá pri pravidelnom kosení svojimi vibráciami začne krta obťažovať. Niekedy sú veľmi účinné aj malé deti, ktoré po záhrade kričia a dupocú.

Ako sa zbaviť krtka v záhrade

5. Mechanické zábrany

Takým najúčinnejším a najefektívnejším riešením je mechanicky obmedziť činnosť krta, a to položením pletiva s veľkosťou oka od 16 do 20mm pod trávnik. Tým zamedzíte krtovi vytváranie neželaných krtincov na nesprávnom mieste a dokonale využijete aj jeho kladné vlastnosti a toho, akým je užitočným pomocníkom v záhrade.

Poznáte aj vy účinnú metódu alebo ste počuli od niekoho tip ako sa zbaviť krtka? Podeľte sa o svoje skúsenosti!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno