Úspech poľovačky sa odvíja od mnohých faktorov. Tým najdôležitejším je samozrejme priazeň bohyne lovu Diany a patróna poľovníkov sv. Huberta. Ako si však ich priazeň trochu nakloniť? Týmto 5 zlozvykom sa pri poľovačke určite vyhnite:

1. Močenie

Je to jedna zo základných vecí, ktoré vás naučí starý poľovník. Pokiaľ lovíte z posedu alebo z iného stanovišťa, nikdy v jeho blízkosti nemočte. Moč má silný zápach, ktorý zver vyplaší a vy za niekoľko hodín lovu nemusíte vidieť srsť práve kvôli tejto školáckej chybe.

Riešenie plného mechúra je jednoduché. Pribaľte si do batohu napr. sklenenú fľašu od mlieka, ktorá sa dá uzatvoriť, čím eliminujete zápach.

2. Rýchle pohyby

Túto chybu taktiež robia hlavne mladí poľovníci. Možno to poznáte – v kroví niečo zašuchoce a vy rýchlo schmatnete ďalekohľad a hľadáte, čo ten lomoz robí. Úspech na poľovačke závisí vo veľkej miere na trpezlivosti. Pomalé a tiché pohyby sú dôležitým faktorom úspešného lovu.

3. Telefonovanie a rozprávanie

Mobilný telefón je na poľovačke neoceniteľným pomocníkom napríklad, keď sa človek zraní alebo potrebuje pomoc. Taktiež v ňom dnes už máme fotoaparát, navigáciu a iné funkcie, ktoré nám môžu uľahčiť pobyt v prírode. Keď však čakáme na zver, snažíme sa jeho použitie obmedziť na čo najmenšiu mieru. Nezabúdajte, že zver má veľmi dobrý sluch, preto, ak to nie je nevyhnutné, na poľovačke netelefonujte a vypnite si zvonenie. A nezabudnite, ak poľujete v tme, osvetlenie z telefónu pri „kontrole“ Facebooku tiež žiadnu zver nepriláka, skôr naopak.

Pokiaľ ste na posede s priateľom, nechajte si dlhé rozhovory radšej ku pivu.

4. Pokrikovanie na psa

Pokiaľ poľujete so svojim štvornohým pomocníkom, naučte sa s ním komunikovať bez pokrikov. Pokiaľ vás napríklad cestou na posed ťahá vpred a znepríjemňuje vám tým chôdzu, zbytočne naňho nekričte, aby ste si už pri príchode nepoplašili zver. Existujú aj iné spôsoby, ako psíka spomaliť. Pokiaľ viete, že vám psík rád na začiatku poľovačky ujde, aby „skontroloval“ okolie, nepúšťajte ho z remeňa dovtedy, kým nie ste na posede.

5. Parkovanie „pod posedom“

Častá chyba „lenivých“ poľovníkov. Zaparkujú svoje auto takmer pod posedom, na ktorý už len vylezú. Táto lenivosť má hneď dve muchy. Za prvé, nie len my, ale aj auto má svoje pachy, ktoré v prírode nie sú celkom bežné a môžu tak zver odradiť od toho, aby sa nám prišla ukázať. Za druhé, väčšina druhov zveri je zvyknutá chodiť pravidelne na určité miesta a robí to denne. Keď zrazu zbadá pod osamelou čerešňou zaparkované auto, jej nedôverčivosť ju môže presvedčiť, aby sa tomuto miestu radšej vyhla.

Riešenie je samozrejme veľmi jednoduché. Auto si niekde „schovajte“ a prejdite k posedu aspoň tých 300 metrov peši. Okrem toho, že si nepoplašíte zver, spravíte niečo aj pre svoje zdravie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno