Výber správnych turistických topánok je proces, v ktorom je nutné synchronizovať potrebu turistickej topánky s tým, ako a kam vyrazíte. Taktiež Vám obuv musí perfektne sadnúť na nohy.

Pri kúpe turistických topánok je potrebné zvážiť:

Druh: V súčasnosti máte širokú škálu možností výberu turistických topánok, a to od ultraľahkej obuvi až po horolezecké topánky.

Materiál: Pri výbere turistickej obuvi je potrebné získať trochu viac informácií o materiáloch použitých pri výrobe zvršku, vnútra, medzipodošvy, podrážky a iných častí  topánky.

Pohodlie: Žiadny človek nenosí topánky, v ktorých sa cíti nepohodlne aj po určitom čase nosenia.

Druhy turistických topánok

Hiking – Obuv pre ľahšiu turistiku: Jedná sa o modely s nízkym skeletom – poltopánky s pružnými medzipodrážkami, ktoré sú vynikajúce pre denné prechádzky a pre ľahšiu turistiku prevažne v lesnatom teréne a po upravených chodníkoch s nízkou záťažou – menším batohom. Pre tento druh turistiky  si niektorí ľudia radšej vyberú i bežecké topánky do terénu. Táto obuv je vhodná aj na bežné nosenie či už v letnom alebo  zimnom období. (Nemecký výrobcovia označujú tento druh obuvi písmenom „A“.)
Trekking (B) – Denné turistické topánky: Tento druh obuvi môže mať formu vyššej poltopánky alebo členkovej topánky.  Sú vhodné na jednodňové i viacdňové  výlety s menšou záťažou v batohu. Často mávajú vode odolnú membránu a tvrdšiu vibramovú podrážku, ktorá je vhodná i na kamenistý terén. Vyššia, členková treková obuv poskytuje nohe i členku dostatočnú oporu, takže je vhodná aj pre náročnejšie túry. Špička takejto topánky je zväčša spevnená alebo prekrytá gumou, aby boli prsty na nohách chránené pred nárazmi.
Vysoká treková obuv (C) – Je navrhnutá pre viacdenné vysokohorské túry s ťažším batohom  v náročnom skalnatom teréne, pri prekonávaní snehových polí, sutín a ľahších horolezeckých výstupov. Obuv je pevná a trvácna s tvrdšou medzipodrážkou. Má veľmi dobrú oporu členka, pretože topánky sú vyššie a úplne ho prekrývajú. Avšak tento druh topánok nie je vhodný na každodenné nosenie do mesta.

Použitý materiál

Druh použitého materiálu má vplyv na hmotnosť topánky, jej priedušnosť, odolnosť proti oteru a odolnosť proti vode.

Štruktúrovaná kožatento druh materiálu ponúka vynikajúcu trvanlivosť a odolnosť voči oderu i vode. Najčastejšie sa z tejto kože vyrába vysoká treková obuv určená na dlhšie túry, ťažký terén a a nosenie ťažkých batohov. Obuv nie je taká ľahká a priedušná ako pri použití nylonu alebo hladkej kože a aj samotná  adaptácia topánky na nohu trvá dlhšiu dobu.

Hladká koža: tento druh materiálu sa zvyčajne kombinuje s nylonovým materiálom a topánky sa vyrábajú z viacerých dielov tak, aby sa vytvorila ľahká obuv, ktorá má vynikajúcu priedušnosť. Výhodou takejto produkcie sú nižšie náklady a ich nižšia cena. Na druhej strane je nižšia odolnosť voči opotrebovaniu a vode ( aj keď mnohé topánky majú vode nepriepustné membrány).

Nubuková koža: je to koža brúsená po líci. Materiál je veľmi pevný a odoláva vode i oderu. Jje flexibilnejší ako štruktúrovaná koža, ale i pri tomto materiály platí, že potrebuje čas, kým sa prispôsobí chodidlu.

Syntetické materiály: Patria medzi ne polyester, nylon a takzvaná „syntetická koža“. Tieto materiálu sú ľahšie ako koža, rýchlejšie sa prispôsobia chodidlu, rýchlejšie sa usušia a zvyčajne sú aj lacnejšie. Ich nevýhodou je ich skoršie opotrebovanie sa, hlavne v miestach šitia na vonkajšej strane topánok.

Vodotesné membrány: čižmy a topánky označené ako „nepremokavé“ majú zvršky vyrobené z nepremokavých priedušných membrán ako je Gore-Tex ® alebo eVent®, ktoré udržujú nohy suché i vo vlhkom prostredí. Znížená priedušnosť zvršku vytvoreného z tejto vodotesnej membrány (v porovnaní s ventilačnou vodotesnou sieťou) môže v letnom období spôsobiť nadmerné potenie nôh v topánke.

Vegan: vegánska turistická obuv je vyrobená bez použitia živočíšnych materiálov alebo ich vedľajších produktov.

Termoizolácia: Syntetická termoizolácia sa pridáva do konštrukcie niektorých zimných horolezeckých topánok, aby boli nohy v teple a dobre izolované pri turistike na snehu alebo ľadovci.

Nášľapný materiál turistickej topánky je tvorený podrážkou, medzipodošvouu a stielkou.

Podrážka na turistickej obuvi

Najbežnejším materiálom na výroby podrážky je guma. Niekedy sa do nej pridáva aj prímes uhlíka (hlavne pri horolezeckej alebo vysokej trekovej obuvi) na zvýšenie tvrdosti podrážky. Tá sa stáva trvanlivejšia, ale znižuje sa jej priľnavosť ku terénu. Táto vlastnosť sa môže zvýšiť profilovaným vzorom na podrážke.

Vzor Lug: profilovaním podrážky sa zvyšuje jej priľnavosť ku terénu. Hlbší a hrubší vzor sa používa pri horolezeckej a vysokej trekovej obuvi. Široko rozmiestnené drážky ponúkajú dobrú trakciu a ľahšie sa zbavujú bahna.

Brzda na päte: jedná sa o časť podrážky pod pätou chodidla, ktorá je konštrukčne odlišná od ostatnej časti podrážky a má za cieľ eliminovať pokĺznutie počas strmých zostupov.

Medzipodrážka

Tá slúži na odpruženie a tlmenie nárazov pri chôdzi a do veľkej mieri určuje aj pevnosť obuvi. Tuhé pevné topánky sú nenahraditeľné hlavne pri dlhých túrach na skalnatom, nerovnom teréne a pre nohu znamenajú vyšší komfort a stabilitu. Najbežnejšími materiálmi na výrobu medzipodrážky sú materiály EVA (etylénvinilactát) a polyuretán.

Materiál EVA je komfortnejším, ľahším a lacnejším materiálom. Tento materiál môže mať rôznu hustotu v rôznych častich medzipodrážky, čím dokáže poskytnúť pevnejšiu oporu nohy, kde je to potrebné (napr. okolo prednej časti chodidla).

Polyuretán je zvyčajne pevnejší a odolnejší, a preto sa medzipodrážka z tohto materiálu vyrába hlavne pri horolezeckých a vysoko trekových topánkach.

Stielka

Sú to vložky do topánok s hrúbkou cca 3-5mm, ktoré oddeľujú chodidlo od medzipodrážky. Niektoré pokrývajú celú dĺžku medzipodrážky, iné iba polovicu. Správne, kvalitné  vložky do topánok zabraňujú predčasnému pocitu únavy, pretože optimálne podporujú prácu svalstva a šliach dolných končatín. Výhodou vyberateľnej vložky je jej možná náhrada a tým zvýšiť komfort a vyrovnať rozdiely napr. u plochých nôh alebo naopak u vysokej klenby.

Pogumovaná špička: Sú to tenké, pružné stielky, ktoré sú umiestnené medzi podrážkou a medzipodošvou a pod stielkou. Má za úlohu chrániť špičku nohy pred nárazmi na koreň alebo skaly.

Kompaktibilita topánky s mačkami: Ak máte v pláne robiť horolezecké výstupy alebo vysokohorskú turistiku, tak skelet topánky by mal byť prispôsobený na založenie mačiek.

Ako si vybrať správnu veľkosť turistickej obuvi

Fixáciu chodidla v turistickej topánke zabezpečuje šnurovanie – čím je dlhšie, tým má väčšiu účinnosť. Obuv by mala tesne obopínať členok a chodidlo v oblasti nártu, a v špičke ponúkať prstom dostatočne voľný priestor pre prsty. Topánky je potrebné skúšať vždy v popoludní, pretože noha je už vtedy viac unavená a teda aj opuchnutá. Pri skúšaní je treba myslieť aj na ponožky, ktoré máte v pláne nosiť v topánkach a skúšať obuv na ne.

Veľkosť topánky sa najlepšie určuje na špeciálnom kalibrovanom zariadení REI, alebo môžete si zmerať dĺžku chodidla a použiť rozmerové tabuľky REI. Veľkosť topánky potom skontrolujte ešte raz, a to tak, že vyberiete stielku z topánky, postavíte sa na ňu tak, že prsty lemujú okraj špičky stielky. Medzi koncom stielky a pätou by mal vzniknúť priestor na šírku prostredníka ( to isté platí aj pri obutej topánke).

Ak nosíte ortopedické vložky je dobré si ich priniesť do predajne a topánky skúšať s Vašimi ortopedickými vložkami.

To isté platí aj o ponožkách – turistická obuv sa skúša na ponožky, ktoré sa budú nosiť na túry. Hrúbka ponožky by mala zodpovedať potrebám túry a radšej nosiť syntetické ponožky ako bavlnené, ktoré sa pomaly sušia.

V topánkach pri skúšaní musíte stráviť určitý čas – aspoň 15 minút. V špecializovaných turistických predajniach zvyknú mávať aj šikmú rampu, ktorá simuluje chôdzu do kopca a z kopca. Smerom hore sa topánky nesmú vyzúvať a pri zostupe sa prsty nesmú dotýkať prednej steny topánky. Ak sú topánky pevne zašnurované a Vy stále cítite, že skelet topánky nie je na Vašej nohe pevný, potom je strih topánky pre Vás nevhodný. To isté platí aj v tom prípade, ak je aj v nezašnurovanej topánke okolo päty voľný priestor po stranách. Tvar topánky okolo päty musí pevne sedieť.

Pri kúpe cez internet by ste si mali vybrať značku, s ktorou už máte skúsenosti, a ktorú ste už nosili aj predtým. Väčšina výrobcov topánok používa rovnaký druh kopýt, a  teda je pravdepodobné, že Vám bude sedieť jeho strih aj pri nových topánkach.

Ošetrovanie turistickej obuvi

Turistická obuv musí byť po použití očistená a ošetrená impregnačnými a čistiacimi pomôcky, ktoré obuv po použití opäť privedú do top kondície. Najmä kožené turistické topánky je dôležité zbaviť ihneď po túre hrubej nečistoty a prachu, aby nedošlo k zaneseniu pórov. K tomu sa používa vlhká kefa a čistiaci prostriedok na obuv. Po vysušení, ktoré nesmie byť prudké za pomoci priameho slnečného žiarenia a ani pri prudkom teple, treba obuv impregnovať a vyživovať. Vyživovacie prostriedky sú veľmi dôležité pre kožené zvršky. Predĺžia im ich životnosť a zabránia ich stvrdnutiu a popraskaniu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno