Pištoľ Colt M1911

Kaliber.45ACP
Kapacita zásobníka7 nábojov
Spúšťový mechanizmusjednočinný
Rýchlosť náboja na ústí zbrane253 m/s
Celková dĺžka210 mm
Dĺžka hlavne127 mm / 6-drážková
Celková šírka
Celková výška
Zámerná dĺžka / mieridlá165mm / pevné kovové
Váha s prázdny zásobníkom1105 g

Colt 1911 je to poloautomatická samonabíjacia pištoľ, ktorá sa vyrába od roku 1911. Skonštruoval ju John Moses Browning na základe dopytu americkej armády prezbrojiť vojakov pištoľou veľkého kalibru .45ACP, ktorý by mal väčšiu účinnosť a prieraznosť pri boji zblízka.

John Moses Browning skonštruoval nadčasovú zbraň Colt vzor M1911, ktorá bola nasadená až v štyroch veľkých vojnách (I. aj II.Svetovej vojny, Kórejskej vojny a vojny vo Vietname). Výraznou modernizáciou prešla len v roku 1924 (model M1911A1) a vo výzbroji americkej armády oficiálne zotrvala až do roku 1985. V súčasnosti je preferovanou krátkou zbraňou v mnohých policajných jednotkách ako napr. SWAT v USA a mnoho policajných zborov a vojenských organizácií uprednostňujú túto zbraň pre veľkosť jej kalibru a jeho väčšiu zastavovaciu silu pri boji zblízka. V civilnom živote je pištoľ tiež veľmi obľúbená, pretože je úzka (má len úzky jednoradový zásobník pre 7 rán).

Základný dizajn modelu M1911 zaznamenal počas svojej celej výroby len veľmi málo zmien. Základným princípom pištole je využitie spätného pohybu. Pri explózii vytláčajú plyny guľku cez hlaveň smerom dopredu a vytvárajú spätný pohyb voči záveru a hlavni, ktoré sú počas tejto akcie spolu uzamknuté. Potom, čo guľka opustí ústie hlavne, záver sa od hlavni odomkne a tlakom plynu sa posúva po koľajniciach na tele pištole smerom dozadu. Pri tomto pohybe vytiahne vyťahovačom z nábojovej komory prázdnu nábojnicu a vyhodí ju cez vyhadzovací otvor von z pištole. V zadnej polohe sa záver zastaví a pomocou pružiny sa pohne smerom dopredu. Pri tomto pohybe zasunie zo zásobníka nový náboj do nábojovej komory a pri dotyku s hlavňou sa záver aj hlaveň opätovne uzamknú závorníkom.

V základnom modeli M1911 nie sú použité žiadne skrutky (s výnimkou skrutiek na pažbičkách). Všetky hlavné komponenty držia na mieste silou odrazovej pružiny. Úplná demontáž a následne aj montáž pištole sa robí pomocou ručne rozobraných súčastí zbrane, ktoré následne slúžia ako nástroje k úplnej demontáži pištole.

Napriek tomu, že v súčasnosti sú na trhu novšie a ľahšie pištole s kalibrom .45, model M1911 nevykazuje žiadne známky klesajúcej popularity a je stále veľmi rozšírený medzi bežnými užívateľmi ako aj športovými strelcami v rôznych súťažiach napríklad USPSA, IDPA,IPSC.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno