Bígel je lovec telom aj dušou. Veselý, milý pes vždy pripravený podniknúť niečo zábavné. Jeho neustály záujem o poznávanie nového svedčí nie len o jeho zvedavosti, ale je tiež znakom bystrosti a inteligencie. Je to náruživý poľovník s večne dobrou náladou, ktorý má silnú väzbu k svojmu majiteľovi. Dokáže byť verným priateľom a veselým spoločníkom na celý život.

Bígel – vlastnosti plemena

Bígel je najrozšírenejším plemenom v Anglicku, v zemi pôvodu, kde ho vyšľachtili na lov králikov, líšok, bažantov a inej menšej zveri. Typickou vlastnosťou bígla je hlasitosť. V pomere k iným, rovnako veľkým plemenám má skutočne zvonivejší a hlbší hlas. Preto sa vedú diskusie, či výraz „beguele“, čo znamená „otvorené hrdlo“ nedal bíglom ich meno.

Je značne samostatný a ostražitý, akúkoľvek zvláštnosť hneď hlási štekotom. Bíglovia sú veľmi nebojácni, ale nikdy neútočia a nenapadajú. Každý zdravý bígel potrebuje neustálu činnosť a pohyb.

Tento hravý pes je tak trochu odborník na vymýšľanie čertovín a čas od času dokáže byť aj pekne tvrdohlavý. Avšak v rukách zodpovedného a dôsledného majiteľa plní príkazy ochotne a s radosťou. Keďže má rád blízkosť človeka, je veľmi prispôsobivý, dobre vychádza s ďalšími psami a s deťmi. Je mu cudzia akákoľvek forma agresivity. Vo svojom vnútri je bígel veľmi ambiciózny a vytrvalý lovecký pes.

bígel poľovný pes
Mnoho ľudí z radov nepoľovníkov ani netuší, že bígel je typické poľovné plemeno. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

Celkový vzhľad

Bígel patrí k stredne veľkým plemenám. Jedná sa o kompaktne stavaného psa so silnými kosťami, pôsobiaceho dojmom kvality, bez toho, aby pôsobil dojmom hrubosti. Má silnú, stredne širokú lebku, s vysokými obrysmi. Oči má pomerne veľké, tmavohnedej alebo orieškovohnedej farby. Uši má dlhé, nízko nasadené. Chvost je nasadený vysoko, je stredne dlhý a silný. Má krátku, hustú srsť odolnú voči vode. Sfarbenie je čierno-hnedo-biele. Jeho smutne pripomínajúci pohľad dokáže zmiasť veľa ľudí, ktorí bígla nikdy nevlastnili. Sami sa potom presvedčia , že je to iba trik prírody a že pod maskou smutných očí sa skrýva veselý pes.

Výška: 33 – 43 cm
Hmotnosť: 8 – 14 kg
FCI: Duriče

Využitie Bígla

Aj keď je bígel čoraz obľúbenejším rodinným psom, naďalej si ponechal svoju nespútanú pracovitosť a výrazný lovecký pud, ktorého základ tvorí predovšetkým vynikajúci čuch. Vďaka tomu je to vynikajúci, odvážny a hlasitý stopár. Je vytrvalý v hľadaní a durení zveri a využíva sa najmä na lov králikov, líšok, bažantov a inej drobnej zveri.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno