Zajac poľný je našou najproduktívnejšou malou zverou a zaraďuje sa medzi najúžitkovejšie druhy zveri vôbec. Mäso zajaca poľného je veľmi vyhľadávané, cenená je tiež jeho koža, srsť i kožušina.
Zajac poľný
Zajac poľný (lat. Lepus europaeus) sa vyskytuje v celej Európe s výnimkou severných častí Škandinávie a Ruska. Charakteristickou črtou jeho biotopu je málo zrážok a letné suchá. Na Slovensku sa zajačia zver vyskytuje hlavne na poľnohospodárskej pôde ale aj v lesných kultúrach do nadmorskej výšky 1 400 m.
Samec zajaca poľného dosahuje hmotnosť 3 – 6 kg a samica 3 – 5 kg. Jeho telo je stavané na beh, zadné nohy má viditeľné silnejšie a dlhšie ako predné. Okrem veľkosti sa od králika divého odlišuje aj dlhými ušnicami s čiernymi špičkami a čiernou vrchnou stranou chvosta. Nad horným pyskom a nad očami má biele fúzy. Pohlavie je možné rozoznať až po ulovení podľa pohlavných orgánov.

Spôsob života a potrava
Zajac poľný svoj život trávi ako samotár, ktorý je verný svojmu stanovišťu. Združuje sa len v čase párenia (honcovania). Aktívny je cez deň aj v noci a pokojové fázy trávi na voľnom poli v ležovisku – jamke, ktorú vyhrabal prednými nohami. V ležovisku sa tiež ukrýva v prípade nebezpečenstva. Honcovanie zajaca poľného je v apríli až máji. Niekoľko zajacov sa pritom zíde pri tzv. svadobnej spoločnosti, ktorá sa neskôr rozpadne na páry alebo skupinky zajacov. Počas honcovania dochádza k súbojom medzi samcami zajacov, pri ktorých sa bijú prednými nohami. Mláďatá sa rodia na chránených miestach, hneď vidia a sú osrstené. Straty pri novonarodených mláďatách sú vysoké, do jesene ich prežije iba 20 – 30 %. Okrem predátorov (najmä líšky) a chorôb predstavuje pre zajace veľké nebezpečenstvo aj výkon poľnohospodárstva, najmä kosby počas jarných mesiacov a používanie pesticídov.
Potrava zajaca poľného je veľmi pestrá. Zahŕňa množstvo divorastúcich rastlín, ku ktorým patria aj niektoré liečivé byliny. Okrem toho tiež vyhľadáva trávu, repu, hľuzy, obilie a v zime aj výhonky a kôru mäkkých drevín a ovocných stromov.
Lov zajaca poľného
Na Slovensku je čas lovu zajaca od 1. novembra do 15. januára, lov sokoliarskymi dravcami je od 1. septembra do 31. decembra. Loviť sa smie len pri dostatočnej populácii zajaca poľného, a to najmenej 25 zajacov na 100 ha. Odstreliť sa smie asi len 50 % populácie. Neodporúčajú sa časté hony na zajacov s poľovníckymi psami. Trofejou je kožušina.